Dzisiaj przypomniałam sobie smak dzieciństwa. I postanowiłam pokazać Wam moją wersję kaszki manny z własnym sosem. W tych czasach jest wiele soków o różnych smakach do rozrobienia w wodzie jako sok, który zastępuje czasami jako sos. Ja robię własny i go zamrażam. można go potem podawać z kaszą manną, z lodami, z budyniem, używać do galaretki zamiast wody i wiele wiele innych zastosowań w kuchni. A przepis na niego znajdziecie poniżej
Składniki:
- 1 kg truskawek (można tez maliny albo wymieszać pół na pół)
- cukier puder według uznania ( w zależności kto jakie słodkie lubi - próbować w trakcie)
- pudełka do zamrażania (polecam małe )
- kasza manna
- pół litra mleka
Przygotowanie:
- Kaszkę manną ugotuj według przepisu na opakowaniu (czasami nie ma w nim nic o cukrze, ja polecam dodać Ksylitol )
- Gotową kaszkę mannę wlej do miseczek, kiedy zgęstnieje przełóż na talerz ( ale nie koniecznie)
- Truskawki i cukier zmiksować na płynną masę
- Polać kaszkę manną
- resztę przelać do pudełka i zamrozić
Jeśli na to miast nie wiedzieliście o takim świetnym sposobie możecie wykorzystać mrożone owoce i zrobić mała porcję na świeżo. Nie polecam ponownego zamrażania. Gdy jednak wyjdzie za dużo, przechowuj w lodówce ale wiesz mi, szybko wszystko zniknie.
Życzę smacznego !!!