Hej!
Jestem osobą, która lubi dawać prezenty zrobione przez siebie. Staram się, aby były one wyszukane i mało znane. Tak wpadłam na pomysł ciasta w słoiku. Mówię sobie: „Super pomysł, tylko gdzie ja znajdę takie słoiki?” Niby słoiki łatwo dostępne, wszędzie powinnam kupić. Niestety, nalatałam się za nimi. Na końcu stanęło, że zamówiłam na stronie Tadar. Dzięki szybkiej realizacji zamówienia mogłam zrobić prezent dla dziadków. Powiem szczerze, że to cudo może się nadać na każdą okazję. Nie tylko na Dzień Babci i Dziadka, ale również na urodziny, święta itp.
CIASTO WIEWIÓRKA
Potrzebujesz:
słoik litrowy (niekoniecznie musi być na klips)
sznurek
kartkę z bloku technicznego
nożyczki
marker (cienki)
Składniki:
1,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pszennej i pół orkiszowej)
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Słoiki umyć i dobrze osuszyć. Układać warstwowo składniki (mąkę połączyć wcześniej z sodą i proszkiem do pieczenia).
Moja kolejność:
połowa mąki
połowa zmielonych orzechów laskowych
płatki migdałowe
połowa cukru trzcinowego
reszta mąki
reszta cukru
żurawina
Instrukcja na bilecik:
Piekarnik nagrzać o 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość słoiczka wsypać do miski, wymieszać. Dodać 2/3 szklanki oleju, 2 duże jajka i rozdrobnionego banana. Najważniejsze, aby był dojrzały. Wszystko razem wymieszać. Piec około 40 minut do „suchego patyczka”. SMACZNEGO!
Ciasteczka z żurawiną, mleczną czekoladą i płatkami migdałowymi
Składniki:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki płatków jaglanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki żurawiny
3/4 rozdrobnionej czekolady mlecznej
Również myjemy i suszymy słoiki oraz układamy warstwowo.
Mój przykład:
połowa mąki
płatki jaglane
reszta mąki
cukier trzcinowy
żurawina
płatki migdałowe
czekolada
Instrukcja na bilecik:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Składniki ze słoika wsyp do miski. Dodaj 125 g rozpuszczonego i przestudzonego masła oraz 1 duże jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nabieraj po czubatej łyżce ciasta i formuj kształt na papierze. Piecz około 10 minut. SMACZNEGO!
Życzę mile spędzonego czasu przy robieniu słodkości w słoiku.