Hej, hej Hello !!
Od nie dawna chodziło za mną ciasto bananowe ale zanim banany dojrzały to moje łasuchy zdążyły je spałaszować. Tym razem ich przechytrzyłam i schowałam owoce do szafy.
I w ten oto sposób mogłam zrobić owo ciasto.
Podaję Wam szybki przepis na szybciutkie ciasto.
CIASTO:
* 3 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 3 łyżki oleju (rzepakowy u mnie)
* 150 g cukru (można podać trzcinowy)
* 1,5 łyżki kakao (prawdziwego)
* 175 g mąki (ja dałam 75 g kokosowej i 100 g zwykłej)
*1 łyżeczka sody
* 3 łyżki mleka
POLEWA:
* 2 tabliczki czekolady (ja miałam milkę oreo i z ciasteczkami)
* 6 orzechów nerkowca
* 6 orzechów nerkowca
WYKONANIE
* Piekarnik rozgrzewamy do 140 z termoobiegiem (zanim zaczniemy szykować ciasto)
* Formę do keksu wykładamy papierem do pieczenia
* W misce rozgniatamy na drobno banany (widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków)
* Przekładamy do blendera i dodajemy: jajka, mleko, cukier oraz olej
* Zmiksowane produkty przekładamy z powrotem do misy i dodajemy po trochu mąkę, potem sodę a na końcu kakao i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą
* Wlewamy masę do formy, łyżką poprawiamy gdzie trzeba i pieczemy godzinę i piętnaście minut (sprawdzamy wykałaczką czy ciasto w środku jest suche)
* Wyciągamy i czekamy, aż ostygnie.
Wykonanie polwy:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ( czekolada w misce metalowej postawiona na garnku z wodą- mniejszym niż miska. Czekamy aż się roztopi)
Gorącą polewamy, posypujemy startymi orzechami i czekamy aż zgęstnieje